Darrera fase de rehabilitació del Castell de Vallmoll

Durant aquest 2022, l’ajuntament de Vallmoll preveu dur a terme la sisena i darrera fase de rehabilitació de l’impressionant Castell de Vallmoll que, amb unes mides aproximades de 28×37 m de planta, és un dels més grans i importants de les nostres contrades.

Tot i que a finals de la dècada dels 90 del s. XX es va fer una intervenció d’urgència per consolidar estructuralment les torres, ja que existia un risc imminent de col·lapse d’aquella zona del monument i que la seva integritat perillava, el projecte de rehabilitació del castell es va iniciar fa vint anys i ja s’han executat cinc fases.

La cinquena fase va finalitzar el mes de març del passat any i forma part del projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra que, sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis i comptava amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció  General de Turisme. 

L’última fase ha permès obrir l’espai al públic, però encara faltaria una sisena etapa per finalitzar el projecte, en la que es condicionaria el pati d’armes, part del fossat, es suprimiria el dipòsit d’abastiment d’aigua i es construirien nous accessos a la part frontal del castell que dona a la plaça. Aquestes actuacions possibilitaran l’obertura al públic de tots els espais d’aquest edifici, de gran vàlua històrica i patrimonial, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).