Arranjament dels voltants del Columbari. El Columbari és un edifici funerari romà associat al ritual d’incineració i està catalogat com a BCIL. Es troba sobre la primera terrassa del riu Gaià i és un dels edificis de l’època romana més ben conservats de Catalunya, i gairebé del món.
A Vila-rodona i concretament a l’entorn del Columbari hi arriben moltes rutes per fer a peu i en bicicleta incloses dins l’àmbit de la Ruta del Cister i el municipi compta amb l’important patrimoni natural del riu Gaià. En aquest sentit, un dels objectius de l’actuació és convertir aquest territori, a banda de lloc de pas obligat, en parada atractiva.
EL CONJUNT DEL COLUMBARI ROMÀ I L’ARBREDA DEL GAIÀ DE VILA-RODONA, POL D’ATRACCIÓ TURÍSTICA DE L’ALT CAMP
16 de desembre de 2021. En aquest dia s’ha fet l’acte de recepció de les obres d’Arranjament dels voltants del Columbari de Vila-rodona, amb la signatura de l’acta de lliurament i recepció de l’obra per part dels representants del Consell Comarcal de l’Alt Camp, el tècnic d’Assistència Municipal Josep M. Boada i Andreu Balcells, del Departament d’Intervenció, el regidor Daniel Ranyè i el secretari Francesc Pros com representants de l’ajuntament de Vila-rodona, Miquel Iranzo, representant l’empresa adjudicatària Romà Infraestructures i Serveis, Miquel Orellana, Arquitecte Director de les obres i director d’execució, i Marta Porta, Coordinadora de Seguretat i Salut.
Un nou pont de fusta permet salvar el torrent del Plano i així accedir a peu des del gran aparcament de l’Arbreda i gaudir de l’entorn. Les millores també inclouen l’accés a la font del torrent del Plano, al començament del camí del Columbari, camí pavimentat i consolidat, amb una il·luminació del perímetre molt agradable i lumínicament no contaminant, amb làmpades tipus led.
A la part sud-oest del Columbari s’han instal·lat unes grades amb capacitat per a unes 120 persones segudes, que permetrà seguir les representacions de l’època romana que s’hi realitzin, com les de Tàrraco Viva, amb comoditat i bona visibilitat, gràcies al fet que estan disposades en tres nivells -amb una alçada màxima d’un metre i mig i 0,50 metres entre cadascuna- i amb forma de mitja lluna. Les graderies són de tipus desmuntables per evitar excavacions i fonamentacions en un terreny amb perspectiva de restes arqueològiques.
Aquestes millores dels voltants del Columbari potenciaran l’atracció turística d’aquest equipament, de gran valor cultural i històric del nostre territori, i dels altres atractius de Vila-rodona, com el seu celler modernista.
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. El director de l’obra d’Arranjament dels voltants del Columbari de Vila-rodona és l’arquitecte Miquel Orellana Gavaldà i l’import d’adjudicació és de 154.852,84 € (IVA inclòs).
El projecte, amb un pressupost total 2.154.192,48 d’euros (IVA inclòs), ha obtingut cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local, que permeten finançar projectes que tinguin com a finalitat principal la promoció econòmica mitjançant el turisme i la valorització dels espais naturals i del patrimoni cultural, i del Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Les dues subvencions obtingudes són de 890.162,18 euros i 400.000 euros, respectivament.
Aquest projecte s’emmarca en la darrera convocatòria de l’eix 6 del Programa Operatiu d’Inversió en Creixement i Ocupació FEDER de Catalunya 2014-2020, en base a la Prioritat d’Inversió 6.3, relativa a la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural i amb l’objectiu de fomentar el turisme.
Fons FEDER
El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa Operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva implementació a Catalunya.