Projecte “Alt Camp: Història i Patrimoni, les arrels d'una terra”

El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, que ha estat impulsat de forma conjunta per vuit municipis sota el paraigua ofert pel Consell Comarcal de l’Alt Camp, es presenta amb la voluntat de recuperar edificis i/o espais del patrimoni històric, arquitectònic i cultural d’aquestes poblacions i, a la vegada, desenvolupar una oferta turística singular que permeti el posicionament turístic de l’Alt Camp.

 

Pressupost

El projecte, amb un pressupost total 2.154.192,48 d’euros (IVA inclòs), ha obtingut cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local, que permeten finançar projectes que tinguin com a finalitat principal la promoció econòmica mitjançant el turisme i la valorització dels espais naturals i del patrimoni cultural. La subvenció obtinguda és de 890.162,18 euros.

Aquest projecte s’emmarca en la darrera convocatòria de l’eix 6 del Programa Operatiu d’Inversió en Creixement i Ocupació FEDER de Catalunya 2014-2020, en base a la Prioritat d’Inversió 6.3, relativa a la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural i amb l’objectiu de fomentar el turisme. El període d’execució del projecte és 2018 – 2020.

 

Fons FEDER

El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa Operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva implementació a Catalunya.

 

Pla de Foment Territorial del Turisme, anualitat 2019

Aquest projecte també ha estat subvencionat per la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya mitjançant la línia dels Plans de Foment Territorial del Turisme. La subvenció obtinguda és de 400.000,00 euros.

 

Alt Camp: Història i Patrimoni

La selecció del projecte presentat permetrà una important inversió a la comarca que tindrà un impacte determinant sobre la recuperació i valorització del patrimoni cultural i històric, crearà ocupació directa i indirecta i suposarà un impuls considerable a l’oferta turística de l’Alt Camp.

 

La finalitat del projecte presentat pel Consell Comarcal de l’Alt Camp és la restauració, recuperació i revalorització del seu patrimoni històric i cultural per a l’ampliació de l’oferta turística, cultural i patrimonial de la comarca, fent-la més competitiva, atractiva i de qualitat. El projecte és una oportunitat per fer arribar el llegat històric de la comarca a la ciutadania i al visitant.

El conjunt d’actuacions presentades estableixen l’estratègia unificada i integradora de la comarca per tal de contribuir a reforçar l’oferta turística, cultural i patrimonial del territori. Amb aquesta operació es fa una aposta de futur per dinamitzar l’economia i generar, com a conseqüència, un creixement de l’ocupació laboral i per garantir l’equilibri territorial. Aquesta estratègia ha de permetre el posicionament de l’Alt Camp, en l’àmbit nacional i internacional, com a comarca amb un producte turístic i cultural atractiu i potent; consolidar l’oferta emmarcada sota el paraigües de La Ruta del Cister, i aprofitar les sinergies de les comarques veïnes, tant de l’interior com de la Costa Daurada, i del conjunt de Catalunya en pro d’un desenvolupament territorial i econòmic sostenible i valuós i de la recuperació del patrimoni arquitectònic i històric del país.

 

L’execució de les diferents actuacions distribuïdes arreu del territori aportarà valor i infraestructures comunes, sumarà recursos a l’oferta turística actual i marcarà objectius compartits per millorar l’oferta turística i cultural de la comarca de l’Alt Camp.

 

Consell Comarcal de l’Alt Camp

FEDER 2014-2020 – Projecte 070218

 

 

  1. Inversió en infraestructures turístiques

 

  1. Rehabilitació de dues naus de l’edifici de Ca l’Orga de Picamoixons per crear-hi un Centre d’Interpretació de l’oli. L’edifici constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX i permetrà donar a conèixer la producció d’oli mitjançant el mètode tradicional al trull, una tasca de gran valor industrial, cultural i històric.
  1. Condicionament de l’accés al conjunt arquitectònic de la Torre de la Mixarda i al Pont del Diable de Figuerola del Camp. La Torre de la Mixarda és una torre de guaita i defensa del segle XVII, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El condicionament del camí d’accés a la torre també permetrà visitar el Pont del Diable (o Pont del Moro)  d’origen medieval (s. XII-XIV) que creua el barranc d’est a oest.
  1. Restauració de la façana i de l’entrada a la Fàbrica Martí Llopart i Trenchs i construcció d’un espai museístic i centre d’interpretació tèxtil al Pla de Santa Maria. L’edifici, catalogat com a BCIL, té un gran valor arquitectònic i és tot un referent de la història industrial de l’Alt Camp i Catalunya. La Fàbrica, que és l’única gran fàbrica tèxtil de la comarca, esdevé visita obligada per a les persones que pretenen conèixer la història i el patrimoni de l’Alt Camp. El museu posarà en valor els telers i altres elements de la fàbrica tèxtil, ja restaurats, i la rehabilitació exterior de l’espai servirà per recuperar l’aspecte original de l’edifici, la qual cosa servirà perquè els visitants puguin recuperar l’aspecte original de l’espai i reviure les sensacions dels treballadors de l’època quan arribaven al recinte.
  1. Arranjament dels voltants del Columbari de Vila-rodona. El Columbari és un edifici funerari romà associat al ritual d’incineració i està catalogat com a BCIL. Es troba sobre la primera terrassa del riu Gaià i és un dels edificis de l’època romana més ben conservats de Catalunya, i gairebé del món.

A Vila-rodona i concretament a l’entorn del Columbari hi arriben moltes rutes per fer a peu i en bicicleta incloses dins l’àmbit de la Ruta del Cister i el municipi compta amb l’important patrimoni natural del riu Gaià. En aquest sentit, un dels objectius de l’actuació és convertir aquest territori, a banda de lloc de pas obligat, en parada atractiva.

  1. Actuació sobre el Castell de Rodonyà: rehabilitació del celler i de l’ala nord-est de l’edifici. La reforma i rehabilitació del celler semisoterrat i de l’ala septentrional de la segona planta de l’antic Castell de l’època medieval-renaixentista dotarà l’edifici de la majestuositat que li és pròpia. La restauració es completarà amb l’equipament audiovisual i multimèdia necessari per a la museïtzació dels espais del Castell de Rodonyà.
  1. Adequació de l’entorn del Pi de Puigpelat per a la seva interpretació cultural, tradicional i històrica. Amb aquesta actuació es pretén adequar i dignificar l’indret conegut com a Bassa Vella, que acull la icona històrica comarcal del Pi de Puigpelat, situat als peus de l’església parroquial i del portal del segle XII. La zona, així mateix, es convertiria en un interessant mirador i en un punt de partida estratègic de diverses rutes, ja que està ben connectada amb diferents GR i amb el Camí de l’Aigua. Alhora es potenciaria el municipi com a referent i centre d’interpretació a l’aire lliure per gaudir del gran treball realitzat amb pedra seca a diferents camins de l’entorn del municipi.
  1. Restauració del Castell de Vallmoll. El Castell és un edifici documentat al segle XI ubicat estratègicament a la part més alta del municipi. Amb la restauració plantejada es possibilitarà conèixer la història i la vàlua patrimonial d’un bé d’interès nacional de dimensions i característiques espectaculars.
  1. Foment de la ruta urbana, de gran valor cultural i arquitectònic, pel nucli antic d’Alcover. A Alcover hi ha diversos monuments declarats béns culturals d’interès nacional a la vila medieval que formen un itinerari cultural urbà. Actualment el recorregut inclou l’espai històric, que es completaria amb l’ampliació del sisè tram de l’itinerari (el raval del Carme), una part que aquesta actuació finançaria.

Plànol de les actuacions