El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, que ha estat impulsat de forma conjunta per vuit municipis sota el paraigua ofert pel Consell Comarcal de l’Alt Camp, es presenta amb la voluntat de recuperar edificis i/o espais del patrimoni històric, arquitectònic i cultural d’aquestes poblacions i, a la vegada, desenvolupar una oferta turística singular que permeti el posicionament turístic de l’Alt Camp.
Pressupost
El projecte, amb un pressupost total 2.154.192,48 d’euros (IVA inclòs), ha obtingut cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local, que permeten finançar projectes que tinguin com a finalitat principal la promoció econòmica mitjançant el turisme i la valorització dels espais naturals i del patrimoni cultural. La subvenció obtinguda és de 890.162,18 euros.
Aquest projecte s’emmarca en la darrera convocatòria de l’eix 6 del Programa Operatiu d’Inversió en Creixement i Ocupació FEDER de Catalunya 2014-2020, en base a la Prioritat d’Inversió 6.3, relativa a la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural i amb l’objectiu de fomentar el turisme. El període d’execució del projecte és 2018 – 2020.
Fons FEDER
El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa Operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva implementació a Catalunya.
Pla de Foment Territorial del Turisme, anualitat 2019
Aquest projecte també ha estat subvencionat per la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya mitjançant la línia dels Plans de Foment Territorial del Turisme. La subvenció obtinguda és de 400.000,00 euros.
Alt Camp: Història i Patrimoni
La selecció del projecte presentat permetrà una important inversió a la comarca que tindrà un impacte determinant sobre la recuperació i valorització del patrimoni cultural i històric, crearà ocupació directa i indirecta i suposarà un impuls considerable a l’oferta turística de l’Alt Camp.
La finalitat del projecte presentat pel Consell Comarcal de l’Alt Camp és la restauració, recuperació i revalorització del seu patrimoni històric i cultural per a l’ampliació de l’oferta turística, cultural i patrimonial de la comarca, fent-la més competitiva, atractiva i de qualitat. El projecte és una oportunitat per fer arribar el llegat històric de la comarca a la ciutadania i al visitant.
El conjunt d’actuacions presentades estableixen l’estratègia unificada i integradora de la comarca per tal de contribuir a reforçar l’oferta turística, cultural i patrimonial del territori. Amb aquesta operació es fa una aposta de futur per dinamitzar l’economia i generar, com a conseqüència, un creixement de l’ocupació laboral i per garantir l’equilibri territorial. Aquesta estratègia ha de permetre el posicionament de l’Alt Camp, en l’àmbit nacional i internacional, com a comarca amb un producte turístic i cultural atractiu i potent; consolidar l’oferta emmarcada sota el paraigües de La Ruta del Cister, i aprofitar les sinergies de les comarques veïnes, tant de l’interior com de la Costa Daurada, i del conjunt de Catalunya en pro d’un desenvolupament territorial i econòmic sostenible i valuós i de la recuperació del patrimoni arquitectònic i històric del país.
L’execució de les diferents actuacions distribuïdes arreu del territori aportarà valor i infraestructures comunes, sumarà recursos a l’oferta turística actual i marcarà objectius compartits per millorar l’oferta turística i cultural de la comarca de l’Alt Camp.
Consell Comarcal de l’Alt Camp
FEDER 2014-2020 – Projecte 070218
- Inversió en infraestructures turístiques
- Rehabilitació de dues naus de l’edifici de Ca l’Orga de Picamoixons per crear-hi un Centre d’Interpretació de l’oli. L’edifici constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX i permetrà donar a conèixer la producció d’oli mitjançant el mètode tradicional al trull, una tasca de gran valor industrial, cultural i històric.