El Castell de Rodonyà consolida l’atractiu turístic del municipi

El Castell de Rodonyà, documentat ja des del segle XII, és un dels edificis més singulars de la població. L’edifici actual és un clar referent de l’arquitectura senyorial de traça renaixentista del Camp de Tarragona. En el decurs dels darrers anys, ha estat objecte d’una rehabilitació integral i una museografia que ha comportat la recuperació de l’obra original i n’ha propiciat la posada en valor.

Entre els principals elements del patrimoni arquitectònic de la població també hi ha l’Església Parroquial de Sant Joan Baptista, de línies neoclàssiques i construïda al tercer quart del segle XVIII i l’antic Sindicat Agrícola, de començament del segle XX i actualment centre social. També d’aquest període és l’edifici de la premsa de l’oli, on es preserva íntegrament tot l’utillatge del procés d’elaboració de l’oli, que es va utilitzar fins a finals de segle passat.

 

Pel que fa al costumari tradicional de la població, cal fer referència al Ball Parlat del Degollament de Sant Joan Baptista, una obra de teatre popular de carrer, documentada ja el segle XIX, que és interpretada pels veïns de la població. Així mateix, també es conserva la tradicional processó del Pa Beneït que es fa per la festa major d’estiu i que recorre els carrers del poble per tal de solemnitzar la benedicció de les típiques coques ensucrades.

 

Aquesta actuació forma part del projecte “Alt Camp: Història i patrimoni, les arrels d’una terra”, gestionat pel Consell Comarcal de l’Alt Camp i cofinançat pels fons estructurals de la Unió Europea FEDER i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. En total, s’hi inclouen actuacions en vuit municipis de l’Alt Camp per potenciar l’oferta cultural i turística de la comarca.