La remodelació del Raval del Carme traurà a la llum l’esplendor renaixentista de la vila d’Alcover

ALCOVER, 4 d’agost de 2021.  La rehabilitació del Raval del Carme es posa en marxa després d’incorporar unes correccions al projecte inicial per fer el seguiment arqueològic de l’obra, donada la probable aparició de jaciments a preservar. El projecte completarà un pla estratègic turístic iniciat fa anys, en el qual s’inclouen diferents línies de millora del model turístic d’Alcover, la majoria ja executades.

Gràcies a aquesta actuació s’ampliarà el recorregut amb un sisè i nou tram, que permetrà interpretar i explicar in situ el moment en què la vila, fa segles, es va plantejar la necessitat d’ampliar la muralla, de la qual es va construir el portal però no el nou mur. Aquest nou espai enriquirà l’itinerari urbà actual, ja que justament coincideix era on es localitzava l’activitat gremial, és a dir els tallers dels paraires i dels artesanats que durant el segle XVI van esdevenir el motor dinamitzador de l’economia local i la gènesi de l’esplendor arquitectònic i cultural renaixentista de la vila, tant civil com religiós (Església Nova, Convent de Santa Anna avui dia Convent de les Arts…)

 

 

Al mateix Raval del Carme es localitzen les restes de dues torres defensives de l’antiga muralla, la de ca Ballesté i la del Mussol, que es museïtzaran seguin el criteri general de la ruta amb dos mòduls explicatius a l’aire lliure. Tanmateix la torre del Mussol, a més, fou la casa on va néixer el poeta camperol Antoni Isern, un dels membres de la coneguda Colla de l’Aladern o Grup Modernista de Reus, als quals el museu, només a 100 metres, dedica una esplèndida part de la museografia de ca Batistó.

 

 

 

El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la UnióEuropea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció  General de Turisme. El director de l’obra de Foment de la ruta urbana, de gran valor cultural i arquitectònic, pel nucli antic dAlcover és l’enginyer Antoni Escarré París i limport dadjudicació és de 399.046,18 (IVA inclòs).