Projecte Alt Camp, Història i Patrimoni: es restauren les façanes de l’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria

El Pla de Santa Maria – 17 de setembre de 2020.

Han començat les obres de restauració de les façanes de l’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria, actualment propietat del municipi. Els treballs estan finançats pels fons europeus Feder, dins del projecte “Alt Camp. Història i patrimoni, les arrels d’una terra” i tenen un termini d’execució de set mesos, tot i que es preveu que acabaran abans.

Les obres es centren en la façana de les antigues naus pel cantó de l’entrada principal, al Passeig del Pla, i pel cantó de l’Avinguda Gaudí. En aquesta part s’enderrocarà un tram de l’antic mur que encerclava el recinte fabril i es substituirà per un reixat igual que el que envolta la bassa i el parc. A les naus que utilitza com a magatzem la Brigada Municipal s’hi obrirà un accés nou.

També es restauren l’antiga porteria i els magatzems que hi ha situats al costat, així com l’actual local de joves, que havia estat la fusteria. A més, s’arreglaran i es reconstruiran les jardineres que envolten la casa del director, ara seu de l’Associació de la Gent Gran. La façana d’aquest edifici quedarà pendent de rehabilitar per a més endavant, a l’espera d’una subvenció que l’Ajuntament ha sol·licitat al departament de Cultura de la Generalitat.

Als blocs d’oficines de l’entrada de la fàbrica es recuperarà la forma original de les finestres i es canviarà una porta d’alumini per una de fusta, per donar a l’edifici l’aspecte que tenia en els seus orígens. L’any passat ja es va arranjar un dels blocs que ara acull els lavabos del recinte firal.

Les façanes originals no estaven pintades sinó recobertes només de morter de calç, que el temps ha anat enfosquint. Ara es pintaran d’un color que resulti el més aproximat i respectuós possible amb l’original.

Les façanes de les naus que estan destinades a ser una residencia de gent gran tampoc es restauraran ara i quedaran pendents per quan s’hi instal·li l’equipament. Igualment, no s’actuarà sobre la façana que dona al carrer Filadores, on hi ha l’entrada del Centre d’Interpretació del Tèxtil. Aquesta ja es va restaurar i pintar fa uns anys.

La museïtzació d’aquest Centre forma part del mateix projecte Feder, que gestiona el Consell Comarcal. Tot i que els treballs ja haurien d’haver començat, el context actual ha endarrerit la licitació i es preveu que es duguin a terme el 2021.

Les obres actuals es van adjudicar per un cost de 174.000 euros, amb l’IVA inclòs, a l’empresa Solvetia, de Barcelona. El fons europeu aporta el 50% del preu original del projecte sense IVA, que era de 180.000 euros. La resta, en aquest cas 84.000 euros, va a càrrec de l’Ajuntament, que va avançar la seva aportació al Consell Comarcal perquè aquest fes la licitació.

El projecte “Alt Camp. Història i patrimoni” inclou actuacions en vuit municipis diferents de la comarca, una bona part de les quals ja s’han iniciat o realitzat. L’objectiu és donar valor a l’oferta de monuments i edificis singulars per convertir-los en un atractiu turístic i enfortir aquest sector.